CEEMC

Central and East European Moot Competition (CEEMC) e състезание по право на ЕС, което за първи път се организира през 1996 г. от Британски Правен Център под егидата на Съда на Европейския съюз в Люксембург и Центъра за Европейски правни науки към Университета в Кеймбридж. Състезанието представлява симулация на преюдициално запитване към Съда на ЕС, като се базира на един или няколко въпроса от материалното право на Европейския съюз. От всеки участващ отбор се изисква да представи позицията на ищец и ответник под формата на писмена защита и устна пледоария.

CEEMC се провежда ежегодно в началото на месец май, като през годините домакини на надпреварата са били Полша, България, Хърватска, Чехия, Латвия, Литва, Словакия, Словения, Украйна.

В CEEMC участват студенти по право от редица държави от Централна и Източна Европа, които се състезават пред жури, съставено от експерти от Съда на Европейския съюз и Европейската Комисия, академици и практици. Президенти на съдийския състав са: от 1996 до 1997г. и от 1999 до 2008г. лорд Слин от Хадлий; през 1998г. Генерал Адвокат Финли; от 2009 г. насам Генерален Адвокат Шарпстън.

Най-силните отбори и оратори идват от България, Хърватска, Полша, Естония, Чехия, Унгария, Латвия, Малта, Русия, Словакия и Словения. Голямата награда е посещение на Съда на ЕС и Университета в Кеймбридж. СУ “Св. Климент Охридски” участва ежегодно в състезанието, като в отделни години се включват отбори от УНСС и ЮЗУ.

През 2008, 2013 и 2017 отборите, представляващи СУ „Св. Климент Охридски”, печелят първото място на състезанието.

През 2014 г. отборът на СУ завърши на престижното 4то място, а Стиляна Иванова получи наградата за най-добър оратор.

През 2015 г. и 2016 г. отборът на СУ достигна до финалите на състезанието,  а Биляна Манова и Цветелина Байрактарова са отличена с приза за най-добър оратор!