Frankfurt Investment Arbitration Moot Court

Frankfurt Investment Arbitration Moot Court (FIAMC) е първото международно състезание с фокус защитата на чуждестранните инвестиции. Международното инвестиционно право е един от най-иновативните и бързо развиващи се клонове на международното икономическо право с висока практическа насоченост. Целта на състезанието е да популяризира международното инвестиционно право и да породи интерес в студентите към изучаване на тази материя.

Домакин на състезанието е Goethe University, Frankfurt, а финалът се провежда във Франкфуртската търговско-промишлена палата. FIAMC се организира от Центъра за европейска интеграция и международен икономически ред Wilhelm Merton, със съдействието на Центъра за международен арбитраж във Франкфурт и Франкфуртската търговско-промишлена палата.

Участието в състезанието FIAMC не само увеличава знанията на студентите в областта на правото на защита на чуждестранните инвестиции и способите за разрешаване на спорове, но и усъвършенства умението за прилагането им към конкретен случай. Най-добрият оратор в състезанието бива награден със стипендия за специализация в Колежа Queen Mary по международен арбитраж в Лондон (LL.M. International and Comparative Dispute Settlement), а всеки член на отбора победител получава стипендия за триседмично обучение в престижната Хагска академия по международно право.

Подготовката за FIAMC изисква много време и усилена работа, поради сложността на разглежданите казуси. Затова и казусът се публикува 5 месеца преди финалите на състезанието. За успешно представяне в състезанието е необходимо познаване както на основни нормативни текстове като Конвенцията за уреждане на инвестиционни спорове и избраните приложими правила на определена арбитражна институция, така и арбитражната практика по поставените проблеми.

Състезанието поставя за разглеждане спор, произтичащ от правото на защита на чуждестранните инвестиции и клаузите на двустранен инвестиционен договор. Отборите представят устно своите аргументи по казуса пред трибунал от трима арбитри – изявени специалисти в областта на международното инвестиционно право и арбитраж. Казусите са вдъхновени от истински случаи, в които се преплитат различни аспекти на правото на защита на чуждестранните инвестиции. Едни от най-интересните казуси, с които отборите трябваше да се справят, са свързани с Лалеманията в Холандия през XVI в. – първата финансова криза, the Portuguese Bank Note Case – най-голямата фалшификация на пари в португалската история, както и историческите събития в Римската държава от 34 г.пр.Хр, когато Клеопатра VII одобрява декрет, с който дава данъчни привилегии и облекчения на един от генералите на Марк Антоний. Предизвикателството пред отборите е, че при решаване на казуса трябва да прилагат международните договори, международните обичаи и арбитражната практика от XXI в.

Първите финали на състезанието се провеждат през 2008 г. във Франкфурт ам Майн и оттогава насам броят на участниците непрекъснато се увеличава, което налага организаторите да ограничат броя участващи отбори до 45. Всяка година участие в състезанието вземат най-добрите студенти от различни държави като Австралия, Индия, Китай, Ямайка, САЩ, Великобритания, Франция, Украйна, Германия и др.

През 2014 г. за пръв път български отбор участва в престижното международно състезание. Отборът на Университета за национално и световно стопанство в състав Антон Петров, Даниела Величкова, Велислава Христова, Даниел Йорданов, и с треньор Олег Темников отбеляза отличен дебют, като завърши на 18 място в борбата с останалите 41 отбора. Само 11 точки не достигнаха на българския отбор да се класира на осминафиналите на FIAMC. Въпреки това отборът на УНСС остави след себе си отборите на авторитетни университети от Шотландия, Франция, Швейцария, Индия и др. Участието на първия български отбор във FIAMC стана възможно с подкрепата на администрацията на УНСС и Студентски съвет към УНСС, а подготовката на отбора се проведе от членове на СМСП.

През 2015 отборът на УНСС се класира 17-ти в общото класиране с 729 точки, като само 6 точки не достигнаха на отбора за класиране на осминафиналите. С това си представяне българският отбор оставя след себе си отборите на авторитетни международни университети, измежду които и миналогодишния победител University of Miami (САЩ), Queen Mary (Великобритания), Paris 1 Sorbonne (Франция), University of Lorraine (Франция), ESADE Law School (Испания), двата немски отбора Goethe University Frankfurt и Martin Luther University Halle-Wittenberg (Германия), Aristotle University (Гърция), American University, Washington College of Law (САЩ) и много други.

През 2016 г. отборът на УНСС завършва 4-ти в крайното класиране, което е най-доброто постижение на български отбор в състезанието до този момент!

„Състезанието във Франкфурт се утвърждава като важно събитие в арбитражния календар, което допринася съществено за обучението едно поколение от ентусиазирани, талантливи и упорити бъдещи практикуващи юристи.”

Global Arbitration Review, Allan B. Moore, партньор в Covington & Burling, един от спонсорите на състезанието