JESSUP

Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition (JESSUP) е най-голямото, известно и престижно състезание по международно публично право в света. Състезанието представлява симулация на съдебен процес пред Международния съд на Справедливостта към ООН.

Международните финали на JESSUP се провеждат през месец март във Вашингтон, САЩ, като по традиция събират най-добрите студенти от престижните световни университети. Това създава единствена по рода си академична и социална атмосфера, пронизваща всички аспекти на състезанието. Казусите, по които участниците спорят, винаги засягат особено актуални въпроси от международното публично право, като например легалността на войната с тероризма, мироопазващите операции на ООН, борбата срещу международната корупция и други.

Историята на JESSUP започва от 1960 г. от правния факултет на Харвард, за да обхване към настоящия момент над 500 университетски отбора от над 100 държави. До момента най-много шампионски титли са печелени от Националният университет на Сингапур и Университетът на Тексас. В последното десетилетие като тенденция се откроява възходът на отбори от австралийски университети.

България участва в JESSUP от 1984 година насам почти без прекъсване. Благодарение на усилията на Сдружението за междунордни състезания по право все повече български университети се вклюмват в надпреварата. Това налага през 2011 и 2012 година националният предствател да бъде избран на чрез провеждането на Национални кръгове за JESSUP под почетния патронаж на големия български учен в областта на международното публично право проф. Александър Янков.

Представянето на българските отбори в JESSUP бележи постоянен възход, като високи резултати се постигат при изготвянето на писмените защити, както и от индивидуални състезатели. През 2011 трима от членовете на отбора на СУ “Св. Климент Охридски” попадат сред най-добрите сто оратори на междунордните финали. През 2012 година честта на България в JESSUP е защитавана от студенти от Университета за Национално и Световно Стопанство. През 2013 г. отборът на СУ постига голям успех – 8мо място в крайното класиране за най-добри писмени защити! През 2014 отборът на УНСС постига мечтан пробив и получава наградата Hardy C. Dillard за най-добри писмени защити на национални и регионални кръгове!

През 2015 г. отборът на СУ „Св.Климент Охридски“ постига безпрецедентен успех в JESSUP. За първи път български отбор достига Advanced rounds на състезанието(класиране сред първите 32 отбора). Отборът на СУ се нарежда на 22-ро място в първоначалното общо класиране, а след победа над Индонезия преминава на осминафиналите. Писмените защити на отбора са високо оценени, като тази на ищеца е класирана на 1-во място. Цветелина ван Бентъм  се класира на 26-то място в топ 100 на най-добрите оратори. Евгени Минчев заема 59-то място.Същата година отборът на УНСС печели наградата на Baxter за най-добра писмена защита на ищеца.

През 2016 г. Златина Гаджева от отбора на СУ “Св. Климент Охридски” заема 24-то място в индивидуалното класиране за ораторско майсторство.

През 2017 година отборът на СУ „Св.Климент Охридски“ отново достигна Advanced Rounds на състезанието (класиране сред първите 32 отбора в света). Отборът на СУ се нарежда на 16-то място във финалното отборното класиране с четири победи в предварителните кръгове. Биляна Манова поставя нов българския рекорд и се класира на 21-то място в индивидуалното класиране.