TELDERS

Telders International Law Moot Court Competition (TELDERS) е едно от най-големите и вероятно най-престижното състезание по международно публично право в Европа. Началото му е поставено през 1977 г., като европейски еквивалент на вече придобилото световна известност състезание Philip C. Jessup. Затова и правилата на TELDERS се припокриват почти напълно с тези на JESSUP.

Състезанието носи името на един от големите специалисти по международно право от началото на 20-ти век – Бенямин Мариус Телдърс. Професор Телдърс е роден в Хага през 1903 г., и завършва университета в Лайден (който днес е съорганизатор на състезанието). Станал известен като един от най-изявените последователи на Хегелианството, Бенямин Телдърс заема редица високи обществени и академични длъжности, като през 1939 г. е избран за председател на Холандската Либерална Партия. След началото на Втората Световна Война и окупирането на Холандия от Германия, професор Телдърс е изпратен в концентрационния лагер Берген-Белзен поради еврейския си произход. Там той намира смъртта си, едва седмица преди лагерът да бъде освободен от съветската армия.

В памет на професор Телдърс, всяка година студенти от най-добрите юридически факултети в Европа се състезават за правото да представляват страната си на финалния кръг в Хага. Състезанието TELDERS започва през септември, когато се публикува казусът, по който отборите трябва да работят. В средата на януари изтича срокът за предаване на писмените защити (т.нар. Memorials), а финалният кръг се провежда в края на април.

 

Един от отличителните белези на TELDERS е фактът, че финалът на състезанието се провежда в самата столица на международното право – Хага, в сградата на Международния съд (т.нар. Peace Palace). Студентите се състезават пред практикуващи съдии от Международния съд, Трибунала за Бивша Югославия, Международния наказателен съд, както и професори от редица университети в Европа и САЩ. Могат да участват само европейски отбори, като всяка страна се представлява от един университет (изключение е Холандия, която се представлява от два университета – единият винаги е Лайден, а другият е победителят от националния кръг).

Ограниченият брой на отборите, които се допускат до финалния кръг, както и фактът, че повечето от съдиите са действащи практици по международно право, определят изключително високото академично ниво на състезанието. Именно по тази причина, добро предстявене през годините успяват да постигнат основно университети от държави с богати традиции в международното право, като Германия, Холандия, Великобритания, Швеция.

България участва в TELDERS от края на 90те години на ХХ век, като до момента винаги е била представлявана от отбора на СУ “Св. Климент Охридски”. Представянията на отбора през годините са характеризират с типичното за българина непостоянство. През 2005 г. българският отбор в състав Зорница Зафирова, Симона Стайкова, Ивелина Бонева и Грета Анастасова, успява да постигне неочакван пробив и за пръв път попада сред първите десет в генералното класиране. Възходящата тенденция е продължена през 2006 г., когато Йоана Костадинова, Цветелина Асенова, Диман Рохлев и Николай Младенски постигат най-доброто досега класиране за България – второ място. През следващата 2007 г., Олга Николова, Владислава Стойнова, Мария Ковалакова и Николай Илчев завоюват пето място в крайното класиране и печелят наградата за най-добър мемориал на ответника. През 2011 г., след четиригодишно прекъсване, българският отбор отново се нарежда сред най-добрите, като Елисар Башир и Димитър Лилков печелят шесто място в класирането на най-силните ищци в Европа. През 2013 г. България печели 11то място в общото крайно класиране, а Елина Лилова и Христо Михайлов са отличени като третите най-добри състезатели за страната на ищеца. През 2014 г. България отново успява да се класира сред 10те най-добри отбора в състезанието. Студентите от СУ “Св. Климент Охридски” Цветелина ван Бентъм, Крис Спартанска, Милена Ангелова и Тони Ганев печелят 8мо място в комбинираното класиране и 7мо място в класирането за ответниците. Цветелина ван Бентъм е отличена сред 10те най-добри оратори на състезанието. През 2015 г. състезателите Лия Харизанова, Мартина Димитрова и Христина Пантева също са отличени сред 20те най-добри оратори на състезанието.

През 2016 г. българският отбор достига до финала на състезанието, където Анна-Мария Спасова и Валери Благоев пледират от страната на ищеца срещу отбора на Украйна. Това е най-големият успех за България в TELDERS до момента!