EHRMCC

European Human Rights Moot Court Competition (EHRMCC) е състезание по международно право на английски език, което представлява симулация на процеса пред Европейския съд по правата на човека. Състезанието се организира ежегодно от 2013 г. от ЕЛСА (Европейска асоциация на студентите юристи) в сътрудничество със Съвета на Европа и Европейската асоциация по права на човека (European Human Rights Association).

Състезанието се състои от предварителен кръг, в който участниците изготвят писмени становища на жалбоподател и държава-ответник по казус по Европейската конвенция за защита правата на човека, и финали, които се провеждат в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Победителите получават възможност за стаж в Европейския съд по правата на човека.

През 2016 г. за първи път отбор на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се класира сред 16 – те финалисти, които бяха поканени да продължат на финалния кръг. Отборът на Софийския университет стигна до финал, където загуби в оспорван мач с 5:4 гласа от отбора на Кембридж и завоюва престижното второ място.

Пред 2017 година отборът на СУ “Св. Климент Охридски” печели наградата за най-добра писмена защита на ответника и достига за втори път до финала на състезанието, но отстъпва пред представителите на Национален университет “Киево-Могилянска академия” (Украйна).